Blijdorp: Manoelkitten Loesje

2 juni 2017. Nieuws uit Blijdorp, Rotterdam.

Manoelkitten Loesje, die in Blijdorp is geboren, laat zich sinds kort regelmatig zien in het verblijfje aan de rand van de Mongoolse steppe. De eerste weken bleef zij veilig in het nest. Nu gaat ze regelmatig op pad met haar moeder. De verzorgers waren blij verrast door de kleine manoel. Het ouderstel was deze winter namelijk nogal aan het kwakkelen met de gezondheid zodat de kans op gezonde jongen niet zo groot was.

Het prachtige kitten is de eerste nakomeling van het relatief jonge stelletje, waarvan het mannetje uit Parijs komt en het vrouwtje uit Novosibirsk in Rusland. In het wild komen de dieren voor in Azië, waar ze helaas worden gestroopt voor hun prachtige vacht. De vachtharen van deze bijzondere katten zijn wel 6 centimeter lang. Opmerkelijk is ook dat de oren niet bovenop de kop staan maar aan de zijkant. In dierentuinen waren manoels vroeger zelden of nooit te zien. Inmiddels verloopt de fok beter en zijn er momenteel zo’n 40 Europese dierentuinen met één of meer exemplaren.

Bron: Diergaarde Blijdorp te Rotterdam

Blijdorp: Okapi geboren

Daar zijn ze dan, moeder en kind.

Een kort nieuwtje, het gaat nu niet over de Bolli’s maar is wel leuk om te vernemen.

Zaterdag, op 13 mei om 10.30 uur, is een okapi geboren. Moeder Kamina en haar jong maken het goed. Het geslacht is nog niet bekend. Het is de eerste okapi-geboorte in het nieuwe Congogebied. Dit verblijf is eind maart 2015 geopend en een geschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

De bevalling was live te volgen via de webcams, maar op het moment suprême draaide Kamina zich om en beviel uit het zicht van de camera… Kort daarna kwam de kleine goed in beeld toen het verwoede pogingen deed om te staan, wat uiteindelijk lukte. Ook de vele tropische vogels waar de okapi’s het verblijf mee delen, leken op kraamvisite te komen. Het was een komen en gaan van luid kwetterende vogeltjes. Binnen een uur stond het okapietje al stevig op zijn poten en liep rond in het verblijf.

De kleine blijft nog achter de schermen in de stal en is nog niet voor bezoekers te zien. Pas als het zijn moeder goed kan volgen, kan het naar het ruime binnenverblijf lopen. Via de webcams op de site en de Blijdorp-app kan iedereen wel een kijkje nemen in de kraamkamer. Op de Blijdorpsite is het geboortefilmpje en de eerste stapjes te bekijken. Dierverzorgster Kim zal regelmatig vloggen over de laatste ontwikkelingen.

Bron: Diergaarde Blijdorp te Rotterdam