Raseigenschappen van de Bolonka Zwetna

Foto boven: Nadya
Foto onder: visite (pupje van Babushka)

ALGEMEEN. De Bolonka Zwetna komt oorspronkelijk uit Rusland en is in Noordwest-Europa een zeldzaam verkrijgbaar en vrij onbekend ras. In feite spreekt men van een ras, afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie (USSR: Unie van Socialistische Sovjet Republieken). Vrij vertaalt betekent Bolonka Zwetna: Bonte Schoothond. De Bolonka Zwetna is een Bichon-type hondenras.

De voormalige tsarenhond is ook zeer geschikt voor hondenliefhebbers die nog geen of erg weinig ervaring hebben met honden. Het begrip beginners is in dit geval een moeilijk hanteerbaar begrip. Het hondje wordt gemiddeld 13-15 jaar oud, dus wat zegt het begrip “beginners” dan na enige jaren? Doe je dan de hond weg omdat je tot de gevorderden behoort?

Steekwoorden: vriendelijk, levendig, evenwichtig, loyaal, intelligent, hypoallergeen. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Bolonka Zwetna.

Het is een kleine, stevige en lieve, aanhankelijke en veelzijdige hond en richt zich op de roedel waarin het leeft, in dit geval onder leiding van de mens. Hij heeft het talent om zich hierop aan te passen en past zich dan ook aan vele vormen van samenleven aan. Een regelmatig knuffeluurtje gaat het hondje niet uit de weg. De Bolonka kan goed omgaan met het samen leven in een samenleving.

De Bolonka is geen echte waakhond en ook geen blaffer. Hoewel hij behoorlijk aan kan slaan als hem iets niet bevalt, denk hierbij even aan de postbode of colporteur. Boodschappen doen of een uurtje weg, dat vormt in de meeste gevallen geen probleem. Maar urenlang alleen zijn is niets voor de Bolonka Zwetna.

Kortom, de Bolonka Zwetna is een geweldig leuke partner voor jong en oud, gezinnen en senioren. Een tuin is leuk voor het hondje en een appartement in de stad voldoet ook. Zolang de hond zich daar maar lekker thuis voelt. Dit ras is de ideale stadshond.

Hoe je het ook draait of keert, de Bolonka is en blijft een hond. Ook al heeft dit kleine hondje een heel hoge aaibaarheidsfactor. Genoeg beweging, wandelingen, spel en socialisatie met mensen en dieren. Dit alles draagt bij aan een gezond leven van hond en baas.

Behendigheidsspelletjes en zoekopdrachtjes (agilty en man trailing), de kleine avonturier vindt dit leuk. Rekening houdend met het postuur van de Bolonka is een  lange wandeling een gezonde bezigheid voor baas en hond.

Na 1 jaar kan met de Bolonka lang gewandeld worden. Tot 12 maanden moet rekening gehouden worden met korte wandelingen van een kwartier tot een half uur (tijdens de eerste maanden) tot drie kwartier vanaf 8-9 maanden oud. MAAR ... PUT DE HOND NIET UIT !!!

LEVENSVERWACHTING. Als het leefpatroon goed is en de natuur ook een beetje meewerkt kan de gemiddelde levensverwachting van de Bolonka Zwetna 13-15 jaar zijn.

KARAKTER. De Bolonka Zwetna is loyaal en heel aanhankelijk, is niet verlegen, nooit agressief, soms humeurig van vermoeidheid of hongerigheid. Steekwoorden: vriendelijk, levendig, evenwichtig, stemmingsgevoelig, intelligent.

VACHT. De hond is hypoallergeen. De vacht (met ondervacht) is krullend of golvend dik en voelt zacht en soepel aan. De vacht ruikt nagenoeg niet, dat wil zeggen dat de vacht niet de zware "typische hondenlucht" heeft. Alle vachtkleuren zijn geoorloofd met uitzondering van meer dan rond de 20% wit en volledig wit. Een volledig witte vacht is bij de Bolonka Zwetna niet geoorloofd (komt wel voor bij de Duitse Bolonka). De lichte vachtkleuren variëren van crème (fel, zonder wit te zijn) via goudkleurig en champagne tot blond. Merle kleuren zijn uit de boze in verband met de daarmee samengaande kans (10-15%) op doofheid en oogproblemen.

Voor de vacht volstaat het om 1x per dag goed te kammen en te borstelen. Afhankelijk van de toestand van de vacht gaat de hond om de 3-4 maanden naar de trimsalon.

GETALLEN. De schofthoogte ligt rond de 24-26 cm en het ideale gewicht rond de 4-4,5 kg waarbij de reuen iets zwaarden zijn dan de teefjes. De reuen zijn in het algemeen iets groter en zwaarder dan de teefjes.

In de Verenigde Staten hanteert men voor de schofthoogte 22-26 cm (9-10 inch). Het gewicht ligt rond de 2-5 kg (4,5-11 lbs).

De Bolonka is een toverbal en een kleurenwonder. Het is in de meeste gevallen niet te voorspellen wat de eigenlijke eindkleur van de vacht zal worden.

Op deze foto geen honden, maar wel een alt- en sopraansax met een dreamcatcher eroverheen ... de goede dromen komen door en de slechte worden verwoest.